Seneste artikler

Senior dating: Her finder du både venskab og romantik Brætspil er ren hygge

Jeg har fået et brev fra skattekontoret, som jeg tilhører. Der står på det her tørre bureaukratsprog: ”I henhold til beslutning nr. xyzzyz/21042019 skal vi hermed meddele Dem, at vores brandskabe er blevet destrueret af branden i bygningen på Yzxgade nr. 13 den 23. marts i år, og at de derfor bør indsende kopier af alle indgivne oplysninger om deres indkomst, virksomhedsforhold, ejendoms- og bopælsforhold for perioden 01.01.1980 frem til 31.12.2017 inden den 31. maj 2019. Har de for første gang indgivet oplysninger, om disse, tillades det, at de indgiver oplysningerne fra det første år og frem.”

En lang smøre

Derefter følger der en lang smøre med henvisninger til lov nr. det-og-det, bekendtgørelse nr. det-og-det og til alle ændringer i lovene og bekendtgørelserne. Brevet er underskrevet på denne måde: ”På ordre fra Skattekontorchefen.” Der er også to store stempler.
Ikke noget med, at ’vi beklager ulejligheden’. Bare en ordre – og en tilladelse!

Hvad for noget?
Min første reaktion var at grine højt. De er latterlige. De har taget beslutning om, at brandskabene er gået i stykker? Nej, det er ikke det, de har besluttet. De har besluttet at bede alle borgere om at sende deres oplysninger, så de kan reetablere deres arkiver.
Jeg hørte godt om branden, men tænkte ikke over det. Deres brandskabe har åbenbart ikke kunnet stå imod ilden, så alle dokumenterne de opbevarede i dem, antændte. Rigtigt uheldigt. Heldigvis, så har de et centralt backup system, så alle dokumenter efter 1. januar 2018 kan de hente elektronisk.

Min anden reaktion var at blive gal i skralden. Nu skal jeg bruge tid på at kopiere alle selvangivelser, beviser for betalt ejendomsskat, beviser for adresseændringer for min virksomhed og min bopæl. Skal de også have kopier af gamle udløbne pas? Og så skal jeg også bruge tid på at levere dem kopierne.
Bare fordi de ikke har ordentlige brandskabe? Ok, jeg ved godt, at brandskabe ikke kan sikre dokumenter 100%, hvis ilden ikke bliver slukket inden 2 timer. Jeg ved også godt, at en ildebrand i et kontor skaber meget høje temperaturer, så selv om brandskabene er af den bedste kvalitet, så kan man altså ikke være helt sikker.

Men jeg blev endnu mere gal over at skulle bruge tid på noget, som jeg egentlig mener, at skattekontoret har ansvaret for. Burde de ikke have nået at få alle dokumenterne digitaliseret og arkiveret digitalt? Jeg tænker, de har haft det elektroniske system i flere år, så kunne de ikke have brugt lidt af statsbudgettet på at få det hele digitaliseret? Så kunne de undgå at skulle købe nye brandskabe. Jeg ved, at andre steder har staten digitaliseret kæmpearkiver, så hvorfor har de ikke afsat et beløb på statsbudgettet til at få deres kopier af borgeres skatteoplysninger digitaliseret? Det ville komme dem og os borgere til gode. I sidste ende vil det alligevel blive billigere for dem at have alle arkiver elektronisk. Og mere effektivt. Og for os borgere ville det være en lettelse ikke at skulle finde gamle selvangivelser frem. De er jo helt sikkert falmet, så en scanner eller en almindelig kopimaskine kan måske ikke læse alle informationerne.

Det er helt sikkert, at der kommer en ekstra linje på statsbudgettet nu. Den hedder noget i den her retning: ”Operationelle sikkerhedsforanstaltninger, herunder brandskabe”.

Disclaimer