Seneste artikler

Brætspil er ren hygge Mini-zoo er perfekt for mindre børn

Det er meget almindeligt, at vi får ondt i ryggen. De fleste danskere har prøvet det. Oftest skyldes de forkerte arbejdsstillinger, men det kan naturligvis være fremkommet af andre årsager. Rygsmerter kan fremkomme af brud eller sygdom. Det er dog ikke ofte, at vi har rygsmerter, som er direkte farlige.
Forkert arbejdsstilling sagde jeg lige. Ja, det er rigtigt nok. Men hvad er så en rigtig arbejdsstilling? Se, det er et kæmpe spørgsmål, fordi der er ikke to kroppe, som er ens. Derfor er der heller ikke én rigtig arbejdsstilling.

Hvorfor rygsmerter?

Vi ved, at rygsmerter kan fremkomme, fordi vi tvinger os selv til at sidde i en bestemt stilling. Rank ryggen, får vi at vide. Hold underarmene parallelt til gulvet eller bordet. Ja. Det er gode råd, men det er ikke altid det bedste. Hvis vi tvinger os selv til at sidde i en bestemt stilling, spænder vi i musklerne, og så kommer smerten.

De fleste af os har smerter i den nederste tredjedel af ryggen. Det vil sige i lændepartiet. De kan gøre meget ondt, og naturligvis skal du have fat i lægen.
Oftest er det sådan, at rygsmerterne, vi har, gør os bange. Vi tør ikke røre os, hvis vi har ondt i ryggen. Det kan medvirke til, at smerterne for stærkes eller tiden, vi har dem i, forlænges. Det er nemlig sådan, at de fleste rygsmerter kan kureres med træning. Det er ofte smerter i musklerne, vi føler, og vi føler dem, fordi vi har gået og kompenseret for en smerte et andet sted.

Kroppens signaler

Når vi har rygsmerter, så reagerer vi meget kraftigt. Det er, fordi kroppen sender et alarmsignal til hjernen. Den siger: Pas på! Og det er fornuftigt at passe på. Men det er ikke fornuftigt ikke at gøre noget ved smerten. Kroppen vil selv prøve at regulere smerten, og hvis dine rygsmerter ikke fortager sig i løbet af 1,5 til 3 måneder, så skal du absolut få en undersøgelse af, hvad årsagen til rygsmerterne er.

Måske træning

Men hvis du ikke er faldet, eller er syg, og du har rygsmerter, så skal du ikke blive angst for at bevæge dig. Jeg nævnte, før at smerterne ofte hænger sammen med smerter i musklerne, fordi vi bruger dem på en anden måde, end vi plejer, når vi kompenserer for en smerte et andet sted. Netop fordi vi kompenserer, så er der grund til at få trænet musklerne i ryggen. På den måde vil din ryg smerte mindre, og du vil få det meget bedre. Det kan du læse en hel del om her: https://vejgaardfys.dk/holdtraening/

Hvis du derimod har ondt i ryggen, fordi du er faldet, så skal du til lægen eller skadestuen med det samme.
Du skulle måske skifte pæren i en lampe, som hænger højt over bordet, og du faldt ned fra stigen. Det kan være, at der er en fraktur i en ryghvirvel. En fraktur er en revne i en knogle. Den skal have lov til at heles i fred og ro. Et røgten fotografi kan hjælpe med at få sikker viden, om der er brud i en af ryghvirvlerne.

Meget mere information om smerter: https://smerteoghovedpine.dk/

Disclaimer