Seneste artikler

Senior dating: Her finder du både venskab og romantik Brætspil er ren hygge

Som forældre er vi naturligvis glade, hvis vores børn klarer sig godt i skolen. Vi kan godt lide at fortælle om deres succes til venner og bekendte. Men har du tænkt på, at et barn, som klarer sig godt i de første skoleår, måske senere bliver rigtigt træt af den? Det kan være, at dit barn er så dygtig, at det kan springe en klasse over. Det er en succes. Barnet forstår det. Det kæmper for at vise, at det kan leve op til forventningerne. Det kan give en effekt bagud senere: Der kan komme voldsom skoletræthed. Der kan komme problemer med barnets sociale liv, fordi det mentalt ikke er helt så modent som sine klassekammerater, der kan være et eller to år ældre end det selv er.

Efterskole?

Du skal selvfølgelig ikke bremse dit barns uddannelse. Men du skal være realistisk. Og det kan indebære, at du måske må indse, at dit barn på et tidspunkt får brug for en pause fra skolen. Og hvad skal den pause bruges til? Et år på en efterskole kan være en rigtig god idé. Du tænker, måske at det år, som blev ’vundet’, da dit barn sprang et skoleår over, bliver ’tabt’. Det bliver det næppe.

Et år på efterskole kan nemlig medvirke til, at dit barn får lov til at udvikle nogle af de sociale færdigheder, som ikke helt fik sin naturlige udvikling. Det kan altså være med til at modne et barn, som er umodent. Et år på en efterskole, som tilbyder undervisning i kreative fag, kan faktisk medvirke til, at dit barn indhenter mange færdigheder, som det ellers skulle bruge flere år på at få.

Musikken ind i skolen

Måske er dit barn interesseret i musik, ja, så er det oplagt, at du sender det på en musikefterskole som f.eks. denne. Kan dit barn lide at tegne og male, ja, så er det muligvis det bedste at sende det på en kunst efterskole. Det vigtigste er, at barnets interesser driver det ind i sammenhænge på skolen, hvor det føler sig på lige fod med andre elever.

Du tænker måske, at ”det er fint, men der er også nogle fag, som skal passes. Vi har jo nogle obligatoriske afgangsprøver. Fx dansk eller matematik. Bliver der slækket på undervisningen i dem, så kan mit barn miste et år”. Der bliver ikke slækket på undervisningen i disse fag på en efterskole. Fagene er en del af den daglige undervisning.

Lange ventelister

Måske tænker du, at det endnu er for tidligt at beslutte, om dit barn skal på efterskole. Måske er det for tidligt. Men du skal bare vide, at der faktisk er ventelister på flere år på en del efterskoler. Derfor er det min anbefaling, at du måske får dit barn skrevet op til at komme på efterskole, når det skal i 9. klasse. Også selvom der endnu er 2 år, til det skal ske. Ingen forbyder dig eller dit barn at sige nej tak, hvis I bliver tilbudt en plads på en efterskole. Overvej det. Hold muligheden åben. Det er der ikke noget forkert i.

Disclaimer