Seneste artikler

Senior dating: Her finder du både venskab og romantik Brætspil er ren hygge

Min far, der i en alder af 91 år nu er kommet på plejehjem, har i flere måneder klaget over smerter i fødderne, når han skulle gå. Derfor talte jeg for et stykke tid siden med en sygeplejerske på plejehjemmet om, hvorvidt man kunne få undersøgt, hvad der var årsagen til min fars smerter.

Hun svarede med et smil, at det havde hun allerede gjort, og hun havde hos en terapeut, der er knyttet til plejehjemmet, bestilt fodpleje til ham. Sagen var nemlig, at hun havde kigget på hans fødder og kunne se, at huden var ekstremt tør og ru. Det var så slemt, at der faktisk var små revner i huden, og de gav selvfølgelig smerter i fødderne, når min far gik på dem.

Sygeplejersken fortalte også, at den første omgang fodpleje skulle finde sted to dage senere. Derfor valgte jeg at besøge min far igen på det pågældende tidspunkt, for jeg ville faktisk gerne selv se, hvordan hans fødder så ud.

Det blev lidt af en kamp den dag, for min far er vist noget af en gammeldags macho mand, og han mener bestemt ikke, at fodpleje er noget for et mandfolk, så han protesterede en hel del. Men både terapeuten og jeg insisterede kraftigt, og det var nok argumentet om, at den rigtige pleje formentlig kunne gøre det smertefrit for ham at gå, der til sidst fik ham overtalt til at tage sko og sokker af.

Terapeuten blev lidt bekymret, fordi der også var en vis misfarvning af huden på min fars fødder. Hun gav udtryk for, at det for eksempel kunne være tegn på for højt blodtryk, så hun tog en blodtryksmåler op af sin taske for at tjekke hans blodtryk. Det viste sig dog heldigvis at være inden for normalområdet.

Hun gav ham en grundig omgang fodpleje og brugt en fil til at raspe en del døde hudceller af. Derefter blev hans fødder indsmurt i en creme, der skulle blødgøre huden og gøre den smidig, så de små revner kunne lukke sig af sig selv.

Men hun understregede, at det var vigtigt, at hans fødder blev smurt med creme hver dag i en periode, så huden kunne blive sund igen, men det ville hun selv aftale med personalet på plejehjemmet. Vi skulle selvfølgelig betale for den tube creme, min far skulle bruge, men det valgte jeg at gøre, for min far har kun sin pension at gøre godt med, og den rækker ikke så langt.

Fodterapeuten nævnte for mig, at det var vigtigt med den rigtige kost og ernæring til folk på min fars alder, for en uhensigtsmæssig kost kan også medføre en tør og ru hud både på fødderne og andre steder, for eksempel hænderne. Og det er altid værst med mænd, sagde hun med et smil, for der er ikke ret mange af dem, der kan vænne sig til at smøre hænder eller fødder ind i cremer af nogen art. Det ligger slet ikke til mænd på samme måde, som vi kvinder er vant til.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *